BBC araştırdı: Sosyal medyadaki ‘Polikistik Over Sendromu’ videoları yanlış bilgi yayıyor

Dünya Sıhhat Örgütü’ne nazaran, Polikistik Over Sendromu (PKOS), bayanların yaklaşık yüzde 8-13’ünü etkileyen kronik bir hormonal rahatsızlık. İngiltere Ulusal Sıhhat Sistemi’ne (NHS) nazaran semptomlar ortasında ağrılı ve sistemsiz adetler, çok tüylenme ve kilo alımı var.

BBC Türkçe’deki habere nazaran Instagram’da kendilerini “beslenme uzmanı” yahut “hormon koçu” olarak tanımlayan bireylerin bu hastalıkla ilgili yayınladığı görüntüler yanlış bilgiler içeriyor.

25 GÖRÜNTÜ TAHLİL EDİLDİ

BBC Dünya Servisi, TikTok ve Instagram’da Eylül ayında “PKOS” etiketiyle en çok izlenen görüntüleri dört lisanda inceledi. Görüntülerin yarısının yanlış bilgi yaydığı tespit edildi.
İngilizce, Svahili, Hintçe ve Portekizce lisanlarındaki 25 görüntüyü tahlil eden BBC, bu içeriklerin birçoğunun Hindistan, Nijerya, Kenya ve Brezilya’da da tanınan olduğunu buldu. Dünya Sıhhat Örgütü’ne nazaran dünya genelinde PKOS’lu bayanların yaklaşık yüzde 70’ine teşhis konulmamış durumda. Teşhis konulsa bile tesirli tedavilerin bulunmasında zorluk yaşanıyor.

HANGİ BİLGİLER YANLIŞ?

– Uzmanlara nazaran çok kalori kısıtlaması içeren diyetlerin olumlu bir tesiri olduğuna dair hiçbir delil yok; keto diyeti ise semptomları daha da kötüleştirebilir.
– Doğum denetim hapları PKOS’a neden olmaz; birçok bayana yardımcı olabileceği üzere herkes için tesirli olmayabilir. Ayrıyeten PKOS’un bilinen bir temel nedeni de yok.
– TikTok sözcüsü, platformda değerli ziyanlara neden olabilecek aldatıcı yahut yanlış içeriklere müsaade verilmediğini belirtti.
– Meta sözcüsü ise bayan sıhhatiyle ilgili kullanıcı içeriklerinin kısıtlama olmaksızın platformda yer aldığını ve sıhhate ait yanlış bilgileri çürütmek için üçüncü taraflarla işbirliği yaptıklarını söz etti.

(ALINTI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir