Mutfakta yapacağınız küçük dokunuşlar, size şeflerle yarışacak seviyede yemek yapmanıza yardımcı olur. Bu yapacağınız dokunuşlar epeyce kolay, yalnızca hakikat vakitte yanlışsız hamleyi yapmak kıymetli olan… O vakit bakalım bunlar neymiş?
1. Et pişirmeyi bilmek lezzetini arşa çıkarıyor.
Et pişirmek biraz uğraştırıcı olsa da yanlışsız pişirme prosedürü ve ufak dokunuşlarla inanılmaz bir lezzete dönüşüyor. Eti marine ederken baharat kullanmak, limon yahut sirke üzere bir asitle marine etmek, daha çok yumuşatmak için az ölçüde kabartma tozu eklemek üzere ufak dokunuşlar et pişirmenin birtakım püf noktaları… Ayrıyeten pişirirken tavayı daima sallamayı unutmayın!
2. Yemek pişirirken öbür yiyeceklere kaynak yaptırmayın!
Yemek yaparken her yiyeceğin bir pişme sırası vardır, sırası gelmeyeni önden pişirmek yemeğin istenilen lezzete ulaşmasını mahzurlar. Mesela, kek hazırlarken yumurtayı daha sonradan çırparsanız kekiniz değişik bir şeye dönüşebilir. Bir tanım üzerinden yaparken tıpkı biçimde ve sırasına uygun formda yapmak, sizi bir şef ustalığındaki aşçıya dönüştürür.
3. Zerzevat sevmeyenler çabucak bu tüyolara göz atabilir…
Sebze yemekleri yaparken bir türlü istediğiniz lezzeti bulamıyorsanız mutfakta kimi şeyler yanlış gidiyor olabilir. Zerzevat haşlarken rengini kaybetmemesi için haşlama suyuna çok az karbonat ya da şeker atabilirsiniz. Şayet sebzelerin pişirirken kokusundan rahatsızsan haşlama suyuna bir kaşık kadar un ek ederek berbat kokudan kurtulabilirsin. Âlâ bir zerzevat çorbası için de kesinlikle içinde havuç, patates ve kereviz olsun!
4. Yemek yaparken kıymetli 3 adım: Süzün, eleyin ve doğrayın!
Toz eserlerle bir yiyecek hazırlarken bilhassa un yahut irmikse kesinlikle elemeniz gerekir. Bu sayede topaklanmaların önüne geçersiniz. Bir başka ipucu, yemek hazırlarken yıkadığınız materyallerin kesinlikle kurumasını bekleyin. Yıkama sürecinden kalan sular yemeğin lezzetini kaçırır. Son olarak nasıl olsa pişer mantığı ile materyalleri bütün atmayın, kesinlikle doğrayın. Bu sayede pişirme müddetini de kısaltırsınız.
5. Şeflerin en büyük sırlarından biri hakikat baharat kullanımı!
Öncelikle yemek yaparken hangi yemeğe hangi baharatın eklenmesi kırmızı çizgilerden biri, her yemeğe eklenmesi gereken baharatlar epey farklıdır. Kekik, nane üzere baharatları yemeğin üstüne serpmek daha lezzetli sonuçlar verir. Tohum formunda baharatınız varsa öncelikle tavada ısıtmak daha sonra ana materyalinizi eklemek uygun baharat kullanma tüyolarından… Baharatların gücünü katiyetle hafife almamak lazım.
6. Yüksek ateşte pişirmek daha da lezzetlendiriyor.
Yüksek ısılar, karamelizasyonu artırarak tatların ağıza daha ağır bir halde gelmesini sağlar. Örneğim, zerzevat ya da etleri evvel yüksek bir ateşte kızartarak dışını karamelize ederseniz içi yumuşacık olur. Neden benim pişirdiğim yiyeceklerin içi kuruyor diye düşünüyorsanız, sebebi işte bu olabilir!
7. Yemeklerin de dinlenmeye gereksinimi var.
Yemeklerin dinlenmesi her vakit çok daha düzgün bir sonuç verir. Pilavın demlenmesi, fırında pişen eserlerin sıcaklığının gitmesi, tatlıların şerbetini çekmesi üzere birçok püf nokta yiyeceğin lezzetini daha âlâ almanızı sağlar. Bu püf noktalara dikkat ettiğinizde çok daha düzgün sonuçlar alabildiğinizi göreceksiniz.
8. Güzel bir sunum yemeğin lezzetini artıran unsurlardandır.
Bütün yemeklerinizi hazırladınız, soğuk soğuk terler döküldü, epeyce emek verildi ve sıra geldi şahane bir sunum yapmaya! Yaptığınız yemeğe ne kadar ihtimam gösterdiğinizi göstermek için yeterli bir sunum yapmalısınız. Tabağı çok doldurmadan yemeğe uyumlu materyallerle sunum yaparak olağanüstü bir iş çıkarabilirsiniz.
9. Yemeğin lezzetini etkileyen ögelerden biri: Kâfi tuz kullanımı.
Tuz, yemeklerin lezzetini apayrı bir düzeye çıkaran çok kıymetli bir eserdir. Fazla kullanımı bütün yemeği çöpe dökmenize neden olacak kadar da dikkatli kullanılması gerekir. Birtakım yemeklerde kullanacağınız deniz tuzu yahut kaya tuzu üzere kaliteli tuzlar da yemeğin lezzetini derinleştirir.
10. Kendi soslarınızı hazırlayarak yemeklere tesirli bir dokunuş yapın.
Şefler yemeklerine uygun tatlarda hazırladıkları soslar ile yemeklerini zenginleştirirler. Örneğin kendi beşamel sosunuzu hazırlayıp servis ederek lezzetini katlayabilirsiniz. Hazırladığınız sosların kıvamı da epey kıymetlidir, her şeyi yanlışsız yaptığınızda ortaya bir lezzet bombası çıkacak.